Metodologia și etica cercetării în domeniul lingvisticii și literaturii române este predată studenţilor din Ciclul II, Program de masterat: Tendințe actuale în lingvistica și literatura română.

Scopul cursului prevede familiarizarea studenţilor cu problemele fundamentale ale metodologiei şi eticii cercetării, însușirea principalelor metode utilizate în cercetarea ştiinţifică, formarea abilităţilor şi deprinderilor de organizare a unei cercetări ştiinţifice.

Prin modul de structurare  a materialului  și prin exemplele inserate, cursul teoretic constituie un instrument de lucru eficient și va contribui la dezvoltarea spiritului ştiinţific, inclusiv a spiritului critic, precum şi a altor dimensiuni intelectuale, cum ar fi rigoarea, respectul faţă de ideile altora, cultul probei, puterea de a renunţa la tot ceea ce se dovedeşte fără fundament. Dobândirea unei metodologii a cercetării va forma şi va dezvolta masterandului astfel un comportament specific omului de ştiinţă care include competenţe necesare pentru a înţelege, a scrie, a evalua, a susţine, a aplica o cercetare.